Muz ve Avokado Nasıl Olgunlaştırılmalı?
Bu konuda bazı müşterilerimiz zaman zaman sıkıntı yaşadığı için konuya değinmek istedim :)
Muz, avokado, kivi, trabzon hurması, mango, domates vb. gibi daha bir çok meyve çeşidi (klimakterik) dalından ham olarak toplanılıp evde olgunlaştırılmalıdır. Meyveler olgunlaşmak ve lezzetlenmek için etilen gazına ihtiyaç duyarlar ve bu gazı hasat edildikten sonra oksijenli solunuma devam ederek kendi kendilerine üretmeye başlarlar. Yani dalında koparılmış olmaları öldükleri anlamına gelmez :)
Ancak bazı meyveler bu sürece başlamak için öncelikle dışarıdan gelen bir etilen gazı kaynağına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle olgunlaştırmak istediğimiz meyveleri elma, armut, şeftali, kayısı vb. gibi yoğun etilen gazı salgılayan bir meyve ile beraber güneş almayan ve sıcak bir ortamda bekletirsek bu meyvelerden salgılanan etilen gazı olgunlaştırmak istediğimiz meyvenin de etilen salgılamasını sağlayacak ve kısa sürede olgunlaşmasına neden olacaktır. Olgunlaştımak istediğiniz meyveleri çok uzun süre bu halde tutmamalısınız. Aksi takdirde etilen gazı üretimi çok hızlanacak ve ham olarak koyduğunuz meyve siz daha tüketemeden çürümeye başlayacaktır. Bu nedenle en fazla 1-2 gün sonra paketin ağzını açıp, meyveyi daha serin bir yerde olgunlaşmış olanlarından ayrı şekilde tutarak süreci yavaşlatabilirsiniz.
Konvansiyonel modern soğuk hava depolarında bu meyvelerin olduğu gibi kalması, yani olgunlaşmasının önüne geçilmesi için metilsiklopropen adlı sentetik bir molekül depolara verilmektedir. Buna ek olarak bazı mumlama yöntemleri ve çeşitli gazlar da kullanılmaktadır. Bu sayede meyve olgunlaşmadan aylarca muhafaza edilebilmekte, ticari ömrü uzatılmaktadır. Bu şekilde depolanan meyveler satışa sunulduktan sonra bile olgunlaşmaya tekrar başlayamazlar.
Haftaya görüşmek üzere, sevgilerimle.
Burak 👨🌾
Muz, avokado, kivi, trabzon hurması, mango, domates vb. gibi daha bir çok meyve çeşidi (klimakterik) dalından ham olarak toplanılıp evde olgunlaştırılmalıdır. Meyveler olgunlaşmak ve lezzetlenmek için etilen gazına ihtiyaç duyarlar ve bu gazı hasat edildikten sonra oksijenli solunuma devam ederek kendi kendilerine üretmeye başlarlar. Yani dalında koparılmış olmaları öldükleri anlamına gelmez :)
Ancak bazı meyveler bu sürece başlamak için öncelikle dışarıdan gelen bir etilen gazı kaynağına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle olgunlaştırmak istediğimiz meyveleri elma, armut, şeftali, kayısı vb. gibi yoğun etilen gazı salgılayan bir meyve ile beraber güneş almayan ve sıcak bir ortamda bekletirsek bu meyvelerden salgılanan etilen gazı olgunlaştırmak istediğimiz meyvenin de etilen salgılamasını sağlayacak ve kısa sürede olgunlaşmasına neden olacaktır. Olgunlaştımak istediğiniz meyveleri çok uzun süre bu halde tutmamalısınız. Aksi takdirde etilen gazı üretimi çok hızlanacak ve ham olarak koyduğunuz meyve siz daha tüketemeden çürümeye başlayacaktır. Bu nedenle en fazla 1-2 gün sonra paketin ağzını açıp, meyveyi daha serin bir yerde olgunlaşmış olanlarından ayrı şekilde tutarak süreci yavaşlatabilirsiniz.
Konvansiyonel modern soğuk hava depolarında bu meyvelerin olduğu gibi kalması, yani olgunlaşmasının önüne geçilmesi için metilsiklopropen adlı sentetik bir molekül depolara verilmektedir. Buna ek olarak bazı mumlama yöntemleri ve çeşitli gazlar da kullanılmaktadır. Bu sayede meyve olgunlaşmadan aylarca muhafaza edilebilmekte, ticari ömrü uzatılmaktadır. Bu şekilde depolanan meyveler satışa sunulduktan sonra bile olgunlaşmaya tekrar başlayamazlar.
Haftaya görüşmek üzere, sevgilerimle.
Burak 👨🌾
Yorumlar
Yorum Gönder