Et Konusu

Et ile ilgili çok fazla soru aldığımız için en çok sorulan soruları derlersek çok daha kolay olacağını düşünüyorum.

- Ne eti? 

Şu an için sadece etinin lezzetiyle meşhur yerli kıvırcık cinsi koyunların, toklu diye tabir edilen 1 yaşındaki erkeklerinden kesim yapıyoruz.

- Neden kuzu kesmiyorsunuz?

İlk olarak kuzu 1 yaşından küçük koyunlara denmektedir. Ben 1 yaşından küçük, daha tam anlamıyla cinsel olgunluğa erişmemiş bir hayvanın kesilmesinin yanlış ve sürdürülemez olduğuna inanıyorum. Aslına bakarsanız dışarıda kuzu eti olarak satılan etlerin de büyük bir kısmı kuzu değil, toklu etidir. Ancak çoğu kişi kafa bulandırmamak için bu detaydan bahsetmeye gerek duymaz. Biz hayvancılık yaparken bazı etik değerleri korumamız gerektiğine inandığımız için mümkün olduğunca yaptığımız işi müşterilerimize açık bir şekilde anlatmak istiyoruz.

- Kokar mı?

Hayır kokmaz. Deneyin göreceksiniz :)

- Hayvanlar nasıl besleniyorlar?

Dişi koyunlarımızın sütlerini sağmadığımız ve anneleri yavrularından hiçbir zaman ayırmadığımız için kuzularımızın temel besin kaynağını süt oluşturmaktadır. Doğumlarından çok kısa süre sonra dışarıda sürü ile dolaşmaya başladıkları için taze otların tadına da bakmaya başlarlar. Zamanla ana besin kaynakları bu taze otlara dönüşür ve buna ek olarak organik pazarlarımızdan ve tarlamızdan artan meyve sebzeleri de günlük tüketmeye başlarlar. Hepsine ek olarak akşamları da az miktarda arpa ve yonca samanı tüketirler. Hiçbir şartta kuzu geliştirme yemi gibi hayvanları obez hale getirmek için üretilen hazır yemler tüketmezler. Bu kadar özenle beslenen hayvanların da haliyle kendine has lezzetleri olmaktadır.


- Kıyma, kuşbaşı vs. neden yok?

Belki ileride bu gibi seçeneklerimiz olabilir ama şu an için sadece kemikli 0.5-1kg'lık parça et olarak satış yapıyoruz.

- Nasıl pişirebiliriz?

Şahsen etin en lezzetli ve sağlık pişirilme şeklinin düşük sıcaklıkta, uzun sürede olması gerektiğine inanıyorum. Yüksek sıcaklık her gıdada olduğu gibi ette de kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur. Bu nedenle her türlü gıdayı düşük ateşte pişirmek daha sağlıklıdır.

Etinizi zeytinyağı ile ovaladıktan sonra kararınca tuzlayarak, mümkünse dökme demir bir tencerenin içerisine yerleştirin. Daha sonra içerisine yarım çay bardağı kadar su ekleyerek ocağınızdaki en küçük ateşin en kısık seviyesinde kapağı kapalı olacak şekilde 2-3 saat kadar pişirin. Pişirirken her saat başı bir kere kontrol ederek etin istediğiniz seviyeye gelip gelmediğini anlayabilirsiniz (normalde 2-3 saat içerisinde pişer). Ayrıca tencerenin dibinde su kalmadığını fark ederseniz az miktarda su ekleyebilirsiniz. Ek olarak soğan, sarımsak, baharatlar vs. ile farklı versiyonlarını da yapabilirsiniz :)

- Nasıl alabiliriz?

Önceden sipariş verirseniz kargo (min 2.5kg), çiftlik veya pazar yerlerimizden donmuş olarak alabilirsiniz.


- Neden kargo ile minimum 2.5kg almamız gerekiyor?

Strafor kutu, kuru buz ve kargo masrafları 2.5kg altındaki satışlarda bizim için çok maliyetli olacağından dolayı bir kota koymamız gerekti.

- Kurubuz nedir?

Eksi 78 derecede donmuş karbondioksit gazıdır. Katı formdan direkt gaz formuna geçtiği için kargo sürecinde etin ıslanmasına neden olmaz. Ayrıca buz akülerine göre çok daha düşük sıcaklıkta olduğu için etin elinize ulaşana kadar çözülmesini engeller.

- Etin istediğimiz yerinden sipariş verebiliyor muyuz?

Erken sipariş verirseniz tabi ki :)


Sevgilerimle
Burak 👨‍🌾


 


Yorumlar

Popüler Yayınlar